ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Ο θεσμός αυτής της καινοτόμου μη τυπικής εκπαιδευτικής δράσης διοργανώνεται σε ετήσια βάση από τον μ.κ.ο. A.E.I. AUDIOVISUAL FORUM και πάντα σε συνεργασία με το ΔΙΚΤΥΟ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ UNESCO ΚΥΠΡΟΥ (Aspnet). Μέσω του Aspnet, λαμβάνεται η έγκριση του Γενικού Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης για την συμμετοχή μαθητών από σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στα εργαστήρια παραγωγής μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου και στη μαθητική ημερίδα όπου τα σχολεία Δημόσιας ανδ Ιδιωτκής Εκπαίδευσης ενημερώνονται πως να δηλώνουν συμμετοχή για τον επόμενο κύκλο των εργαστηρίων.


Τα εργαστήρια παραγωγής μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, αποτελεί μία δράση που ενδυναμώνεται χρόνο με το χρόνο και ωθεί τους νέους στην διαδικασία της έρευνας, καταγραφής και παρουσίασης θεμάτων που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία του τόπου μας, μέσα από το είδος του ντοκιμαντέρ.
Οι τέσσερεις φάσεις της εκπαιδευτικής Δράσης είναι οι εξής:


α΄ φάση: ΔΥΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ
β’ φάση: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΔΕΚΑΛΕΠΤΩΝ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
γ’ φάση: ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΝTOΚΙΜΑΝΤΕΡ Α.Ε.Ι. SHORT FILM FESTIVAL
δ’ (τελική) φάση: ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ EΠΟΜΕΝΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

1ος κύκλος – 2018: Συμμετείχαν 60 μαθητές και επτά καθηγητές από έξι λύκεια του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου. Οι μαθητές έφτιαξαν πέντε ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκαν στο 1ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου και αργότερα στην μαθητική ημερίδα. 
2ος κύκλος – 2019: Συμμετείχαν 160 μαθητές και 15 εκπαιδευτικοί από 13 Γυμνάσια και Λύκεια που ανήκουν στο Δικτύο Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου. Δημιουργήθηκαν ισάριθμα δεκάλεπτα ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκαν στο 2ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου και διεκδίκησαν τα τρία χρηματικά βραβεία που χορηγεί η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου. 
3ος κύκλος – 2020: Η Δράση διευρύνθηκε περισσότερο. Σ’ αυτόν συμμετείχαν 240 μαθητές από 24 σχολεία από την Δημόσια και Ιδιωτική Μέση Εκπαίδευση. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, μόνον πέντε μαθητικές ομάδες κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα ντοκιμαντέρ τους μέσα στο 2020 τα οποία παρουσιάστηκαν διαδικτυακά τον Δεκέμβριο.
4ος κύκλος – 2021: Στο φετινό κύκλο συμμετέχουν όσα σχολεία δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα ντοκιμαντέρ τους στον προηγούμενο κύκλο, νέα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης που δήλωσαν συμμετοχή καθώς και φοιτητές από την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας Παν. Κύπρου και του Cyprus Institute. Η προβολή τους στο ΑΕΙ Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο του 2021 μαζί με όλα τα υπόλοιπα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που θα παραχθούν μέσα από άλλες παρόμοιες δραστηρίοτητες.

Κράτηση Θέσης/Book a seat for
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ