Το φεστιβάλ εστιάζει στους τρεις πυλώνες  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ –   ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ και φιλοδοξεί να αποτελέσει  αγωγό προώθησης και διάδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, μέσα από τη μορφή του ντοκιμαντέρ. Παράλληλα, λειτουργεί ως μια πλατφόρμα συγκέντρωσης, καταγραφής και προβολής  ντοκιμαντέρ με ιστορίες ανθρώπων, χώρων, πολιτισμών από ολόκληρο τον πλανήτη, καθιστώντας το έτσι ένα φεστιβάλ τοπικό και ταυτόχρονα διεθνές.

Η  πιο σημαντική ίσως λειτουργία του Φεστιβάλ είναι η εκπαιδευτική του διάσταση και ιδιαίτερα η συμμετοχή μαθητών όλων των βαθμίδων, όχι μόνο ως θεατών αλλά ταυτόχρονα και ως δημιουργών, μια δράση που ενδυναμώνεται χρόνο με το χρόνο και ωθεί τους νέους στην διαδικασία της έρευνας, καταγραφής και παρουσίασης θεμάτων που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία του τόπου μας, μέσα από το ντοκιμαντέρ.

Το 2018, η Tetraktys Films σε συνεργασία με το Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων Unesco Κύπρου, οργάνωσε σε πιλοτική βάση, το πρώτο κύκλο μαθητικών εργαστηρίων παραγωγής μικρού μήκους ντοκιμαντέρ με τη συμμετοχή 60 μαθητών και επτά καθηγητών από έξι λύκεια. Στα πλαίσια αυτού του εργαστηρίου οι μαθητές έφτιαξαν πέντε δεκάλεπτα ντοκιμαντέρ, τα οποία παρουσιάστηκαν στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και αργότερα σε μαθητική ημερίδα, στην οποία εξαγγέλθηκε ο Β’ κύκλος των εργαστηρίων για το 2019.

Το 2019 υλοποιείται ο Β’ κύκλος του ιδίου εργαστηρίου, με τη συμμετοχή  160 μαθητών Γυμνασίου και Λυκείων καθώς και 15 εκπαιδευτικών από 13 σχολεία που ανήκουν στο Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων Unesco Κύπρου. Οι διοργανωτές των εργαστηρίων ανέθεσαν σε ομάδα τεσσάρων σκηνοθετών την εκπαίδευση τους, με στόχο την δημιουργία δεκατριών 10λεπτων ντοκιμαντέρ τα οποία θα προβληθούν στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ. Οι μαθητικές ομάδες που συμμετέχουν στον Β΄ κύκλο των εργαστηρίων θα διεκδικήσουν τρία χρηματικά βραβεία τα οποία θέσπισε η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης για τα τρία καλύτερα ντοκιμαντέρ.

Άλλες εκπαιδευτικές δράσεις που θα υλοποιηθούν φέτος στα πλαίσια του Φεστιβάλ είναι οι εξής:

  • Εργαστήρια παραγωγής ταινίας μικρού μήκους  με τη συμμετοχή δημοτικών σχολείων της Αγλαντζιάς
  • Διαδραστικό μουσικοθεατρικό εργαστήρι με τίτλο: «Μια φωτογραφία, μια φωνή και ένα λαούτο θα μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο»
  • Εργαστήρι γεωλογίας από το Γεωπάρκο Τροόδους, με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την επιστήμη της γεωλογίας, με αναφορά στην οροσειρά του Τροόδους.
  • Εργαστήρι κεραμικής με την κεραμίστρια Σουζάνα Πετρή, στο οποίο τα παιδιά θα διδαχθούν πώς να δημιουργήσουν ένα ειδώλιο εμπνευσμένο από τη χαλκολιθική περίοδο, καθως και ένα μικρό αγγείο, χρησιμοποιώντας τις αρχαίες τεχνικές των δημιουργών του παρελθόντος.
  • Εργαστήρι αρχαιολογίας με την αρχαιολόγο Ελισάβετ Στεφανή με τίτλο: «Επιτρέψτε μου να σας συστηθώ: αρχαιολόγος», με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την επιστήμη της αρχαιολογίας. 

Επιπρόσθετα, τον Οκτώβρη θα διεξαχθεί μαθητικό συμπόσιο, όπου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι συμμετείχαν στα φετινά εργαστήρια, θα μοιραστούν την εμπειρία τους με μαθητές και εκπαιδευτικούς σχολείων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον επόμενο γύρο εργαστηρίων, που θα διεξαχθεί το 2020.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ UNESCO

Backstageshttps://aei-filmfestival.org/wp-content/themes/aerious/assets/images/title-strokes/yellowgreen.png

Συνδιοργανωτές Μαθητικών Εργαστηρίων Εταιρικών Σχολείων Unesco, Κύπρουhttps://aei-filmfestival.org/wp-content/themes/aerious/assets/images/title-strokes/blue.png

tetraktys films logo
Ομάδα Σκηνοθετών / Κινηματογραφιστών

Έκτωρ Παπαγεωργίου,  Κώστας Χρυσάνθου,

Σοφία Τσαγγαρίδου, Ανδρεάς Σιεηττάνης,

Ανδρέας Κυριακού,  Λήδα Αγιομαμίτη

Υποστηρικτές Μαθητικών Εργαστηρίωνhttps://aei-filmfestival.org/wp-content/themes/aerious/assets/images/title-strokes/blue.png

Ο β΄ κύκλος των εργαστηρίων παραγωγής μικρού μήκους ντοκιμαντέρ με 160 μαθητές και 13 εκπαιδευτικούς από 13 Γυμνάσια και Λύκεια που ανήκουν στο Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO, Κύπρου, κατέστει εφικτός, χάρη στην υποστήριξη των πιο κάτω φορέων τους, οποίους ευχαριστούμε θερμά
πολιτιστικες-υπηρεσιες-λογοτυπο
ΟΝΕΚ λογότυπο
συνδεσμος-κυπριων-αρχαιολογων-λογοτυπο

Χορηγός Χρηματικών Επάθλων για τα τρια καλύτερα μαθητικά ντοκιμαντέρhttps://aei-filmfestival.org/wp-content/themes/aerious/assets/images/title-strokes/blue.png

Υποστηρικτές

Παιδικά Εργαστήριαhttps://aei-filmfestival.org/wp-content/themes/aerious/assets/images/title-strokes/red.png