ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ Δ’ ΚΥΚΛΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ Δ’ ΚΥΚΛΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Παρακαλώ κατεβάστε το έντυπο συμμετοχής στα εργαστήρια, συμπληρώστε το και στείλετε το μέσω fax στον αριθμό 22339286 ή ηλεκτρονικά στο: aei.filmfestival@cytanet.com.cy

Τηλέφωνο επικοινωνίας 99694407 και 22337433

Παρακολουθείστε την διαδικτυακή προβολή  των πέντε ντοκιμαντέρ του Μαθητικού Τμήματος του Φεστιβάλ ΑΕΙ 2020  και την μαθητική ημερίδα για την εξαγγελία του Δ’ κύκλου των μαθητικών εργαστηρίων

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός A.E.I AUDIOVISUAL FORUM, μέσα από τις δράσεις του, εστιάζει στους τρεις πυλώνες  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ – ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ και φιλοδοξεί να αποτελέσει  αγωγό προώθησης και διάδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, μέσα από την εκπαίδευση στον χώρο του ντοκιμαντέρ. Παράλληλα, λειτουργεί ως μια πλατφόρμα συγκέντρωσης, καταγραφής και προβολής ντοκιμαντέρ με ιστορίες ανθρώπων, χώρων, πολιτισμών από ολόκληρο τον πλανήτη.

Η πιο σημαντική ίσως λειτουργία του οργανισμού είναι το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου, μέσα από το οποίο φαίνεται η εκπαιδευτική του διάσταση δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή μαθητών όλων των βαθμίδων, όχι μόνο ως θεατών αλλά ταυτόχρονα και ως δημιουργών, μια δράση που ενδυναμώνεται χρόνο με το χρόνο και ωθεί τους νέους στην διαδικασία της έρευνας, καταγραφής και παρουσίασης θεμάτων που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία του τόπου μας, μέσα από το ντοκιμαντέρ.

Το 2018, η Tetraktys Films σε συνεργασία με το Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων Unesco Κύπρου, οργάνωσε σε πιλοτική βάση, το πρώτο κύκλο μαθητικών εργαστηρίων παραγωγής μικρού μήκους ντοκιμαντέρ με τη συμμετοχή 60 μαθητών και επτά καθηγητών από έξι λύκεια. Στα πλαίσια αυτού του εργαστηρίου οι μαθητές έφτιαξαν πέντε δεκάλεπτα ντοκιμαντέρ, τα οποία παρουσιάστηκαν στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και αργότερα σε μαθητική ημερίδα, στην οποία εξαγγέλθηκε ο Β’ κύκλος των εργαστηρίων για το 2019.

Το 2019 υλοποιήθηκε ο Β’ κύκλος του ιδίου εργαστηρίου, με τη συμμετοχή  160 μαθητών Γυμνασίου και Λυκείων καθώς και 15 εκπαιδευτικών από 13 σχολεία που ανήκουν στο Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων Unesco Κύπρου. Οι διοργανωτές των εργαστηρίων ανέθεσαν σε ομάδα τεσσάρων σκηνοθετών την εκπαίδευση τους, με στόχο την δημιουργία δεκατριών 10λεπτων ντοκιμαντέρ τα οποία προβλήθηκαν στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ. Οι μαθητικές ομάδες που συμμετείχαν στον Β΄ κύκλο των εργαστηρίων διεκδίκησαν τρία χρηματικά βραβεία τα οποία θέσπισε η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης για τα τρία καλύτερα ντοκιμαντέρ.

Άλλες εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιήθηκαν την ίδια χρονιά στα πλαίσια του Φεστιβάλ είναι οι εξής:

  • Εργαστήρια παραγωγής ταινίας μικρού μήκους  με τη συμμετοχή δημοτικών σχολείων της Αγλαντζιάς.
  • Διαδραστικό μουσικοθεατρικό εργαστήρι με τίτλο: «Μια φωτογραφία, μια φωνή και ένα λαούτο θα μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο» .
  • Εργαστήρι γεωλογίας από το Γεωπάρκο Τροόδους, με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την επιστήμη της γεωλογίας, με αναφορά στην οροσειρά του Τροόδους. 
  • Εργαστήρι κεραμικής με την κεραμίστρια Σουζάνα Πετρή, στο οποίο τα παιδιά θα διδαχθούν πώς να δημιουργήσουν ένα ειδώλιο εμπνευσμένο από τη χαλκολιθική περίοδο, καθώς και ένα μικρό αγγείο, χρησιμοποιώντας τις αρχαίες τεχνικές των δημιουργών του παρελθόντος. 
  • Εργαστήρι αρχαιολογίας με την αρχαιολόγο Ελισάβετ Στεφανή με τίτλο: «Επιτρέψτε μου να σας συστηθώ: αρχαιολόγος», με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την επιστήμη της αρχαιολογίας. 

Επιπρόσθετα, τον Οκτώβρη του 2019 διεξήχθη μαθητικό συμπόσιο, όπου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι συμμετείχαν στα εργαστήρια του Β’ κύκλου, είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν την εμπειρία τους με μαθητές και εκπαιδευτικούς σχολείων που ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν στον επόμενο γύρο εργαστηρίων, το 2020.

Το 2020 υλοποιήθηκε ο Γ’ κύκλος των μαθητικών εργαστηρίων, με τη συμμετοχή  24 σχολείων της Μέσης Εκπαίδευσης, τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών. Λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που ζούμε τους τελευταίους μήνες, μετά από ενδελεχή αξιολόγηση όλων των παραμέτρων και εξελίξεων λόγω της πανδημίας του κορωναϊού (COVID-19), αποφασίστηκε ότι η προβολή των φετινών μαθητικών ντοκιμαντέρ υποχρεωτικά θα μετατεθεί για τον Νοέμβριο, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα, εξαιτίας και των περιοριστικών μέτρων που έχει ανακοινώσει η Κυπριακή Κυβέρνηση προς περιορισμό της εξάπλωσής του και για την προστασία των πολιτών. Ως εκ τούτου, δόθηκε παράταση στις 24 μαθητικές ομάδες να ολοκληρώσουν τα ντοκιμαντέρ τους, ώστε να είναι έτοιμα για την προβολή τους, όπου θα διαγωνιστούν ξανά για τα βραβεία της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου. Η απονομή των βραβείων θα γίνει κατά την τελευταία ημέρα των προβολών όπου και θα εξαγγελθεί και ο Δ΄ κύκλος των εργαστηρίων που θα υλοποιηθεί μέσα στο 2021.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ UNESCO

BACKSTAGES

Διοργανωτές Μαθητικών Εργαστηρίων Εταιρικών Σχολείων Unesco, Κύπρου

Ομάδα Σκηνοθετών / Κινηματογραφιστών

Έκτωρ Παπαγεωργίου, Κώστας Χρυσάνθου,
Σοφία Τσαγγαρίδου, Ανδρεάς Σιεηττάνης,
Ανδρέας Κυριακού, Λήδα Αγιομαμίτη,
Γιώργος Χρυσάνθου, Νικόλας Λοϊζου,
Σταύρος Παπαγεωργίου, Λίνος Παναγή

Υποστηρικτές Μαθητικών Εργαστηρίων

Ο γ΄ κύκλος των εργαστηρίων παραγωγής μικρού μήκους ντοκιμαντέρ με 240 μαθητές και 48 εκπαιδευτικούς από 24 Γυμνάσια και Λύκεια  Δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης σε παγκύπρια κλίμακα , κατέστει εφικτός, χάρη στην υποστήριξη των πιο κάτω φορέων τους, οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Χορηγός Χρηματικών Επάθλων για τα τρια καλύτερα μαθητικά ντοκιμαντέρ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Παιδικά Εργαστήρια

Κράτηση Θέσης/Book a seat for
Η Εκπαιδευτική Δράση του κινηματογραφικού Φεστιβάλ ΑΕΙ