• Σχετικά
  • Προβολές
  • Παραλληλες Εκδηλώσεις
  • Υποστηρικτές

Ο νεοσύστατος μη Κερδοσκοπικός, μη Κυβερνητικός Οργανισμός Α.Ε.Ι. AUDIOVISUAL FORUM, σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής ντοκιμαντέρ ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΙΛMΣ, τον ΔΗΜΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ και το ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΠΡΟΥ, συνδιοργανώνουν το 2ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΑΕΙ 2019), προβάλλοντας μία αξιόλογη επιλογή κυπριακών και διεθνών ντοκιμαντέρ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού ενδιαφέροντος, διοργανώνοντας ενδιαφέροντα αφιερώματα, συζητήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις, και αναδεικνύοντας το συναρπαστικό παρόν και το δυναμικό μέλλον του Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού ντοκιμαντέρ. Αξίζει να αναφερθεί ότι το κινηματογραφικό μας φεστιβάλ φέτος τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης. Έλαβε το πιστοποιητικό ποιότητας EFFE Label 2019-2020 επειδή προβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου μέσα από καινοτόμες δράσεις που απευθύνονται σε Κύπριους και ξένους, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους. Για τον ίδιο λόγο το Φεστιβαλ AEI 2019 στηρίζεται και από το Υφυπουργείο Τουρισμού και άλλους δημόσιους, ημικρατικούς και ιδιωτικούς φορείς.

Από τις 12 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ ΑΕΙ 2019 θα βρίσκεται στο Σκαλί Αγλαντζιάς. Μέσα σε τέσσερεις ημέρες, θα φιλοξενήσει 17 ταινίες που θα ταξιδέψουν το κοινό στη Ρωσσία, την Ινδία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιταλία, το Μεξικό, την Αγγλία την Ελλάδα και φυσικά την Κύπρο. Στο εθνικό πρόγραμμα προβολών συμπεριλαμβάνεται και το αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ ΚΙΝΥΡΑΣ ΚΤΙΛΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΑΣ, για τον μυθικό βασιλιά της Κύπρου, Κινύρα, σε παγκόσμια πρώτη προβολή. Επίσης θα προβληθούν δύο ντοκιμαντέρ από την ταινιοθήκη του ΡΙΚ. Μάλιστα, το κοινό θα έχει τη χαρά να γνωρίσει από κοντά πολλούς/ες από τους/τις δημιουργούς, οι οποίοι/ες θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους και θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Η εκπαιδευτική διάσταση του φεστιβάλ έχει και φέτος την τιμητική της. Στο φεστιβάλ θα προβληθούν 13 δεκάλεπτα ντοκιμαντέρ που ετοίμασαν μαθητές Γυμνάσιων και Λυκείων που συμμετείχαν στα εργαστήρια που οργάνωσε το Φεστιβάλ σε συνεργασία με το Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου, τα οποία στήριξαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠ, η Εθνική Επιτροπή UNESCO, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, ο Συνδέσμος Αρχαιολόγων Κύπρου και η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, η οποία μάλιστα, θέσπισε χρηματικά έπαθλα ώστε να δοθούν στα καλύτερα τρία μαθητικά ντοκιμαντέρ. Επιπρόσθετα, στα πλαίσια του φεστιβάλ θα διεξαχθεί μαθητική ημερίδα όπου οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στα φετινά εργαστήρια, θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους με μαθητές και εκπαιδευτικούς από σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον επόμενο κύκλο των εργαστηρίων που θα γίνει μέσα στο 2020. Φέτος εισάγουμε και παιδιά δημοτικού στη διαδικασία δημιουργίας μικρού μηνκους ταινίες, με τη διεξαγωγή τρίωρου κινηματογραφικού εργαστηρίου σε παιδιά Στ΄τάξης δημοτικού από τα έξι δημοτικά σχολεία που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Αγλαντζιάς. Ως παράλληλη δράση, θα λειτουργήσουν τέσσερα εργαστήρια για παιδιά:
  • Ένα διαδραστικό Μουσικό-θεατρικό Εργαστήρι με τη μουσικό Λεωνή Χατζηθωμά με θέμα «Μια φωτογραφία, μια φωνή και ένα λαούτο θα μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο…»
  • Ένα εργαστήρι γεωλογίας για παιδιά από το Γεωπάρκο Τροόδους, με σκοπό τη γνωριμία των μαθητών με την επιστήμη της γεωλογίας της οροσειράς του Τροόδους.
  • Ένα Εργαστήριο κεραμικής με την κεραμίστρια Σουζάνα Πετρή, στο οποίο τα παιδιά θα διδακτούν την κατασκευή ειδωλίου εμπνευσμένο απο την Εποχή του Χαλκού καθώς και την δημιουργία ενος μικρού αγγείου χρησιμοποιώντας τις αρχαιόγωνες τεχνικές των κεραμιστών εκείνης της εποχής
  • Ένα εργαστηρίο αρχαιολογίας με την αρχαιολόγο Ελισάβετ Στεφανή με τίτλο «Επιτρέψτε μου να συστηθώ: αρχαιολόγος», με σκοπό τη γνωριμία των μαθητών με την επιστήμη της αρχαιολογίας.
Παράλληλα με τις προβολές και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το φεστιβάλ θα εμπλουτιστεί με τις εξής δράσεις:
  • Έκθεση φωτογραφίας του Γ.Τ.Π. με θέμα: “Η Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου: Ιστορία, Μύθος και Θρησκεία”
  • Παρουσίαση της τριασδίαστατης αναπαράστασης αρχιτεκτονικών μνημείων στην αρχαία Πομπηία από τον Ιταλό σκηνοθέτη/γραφίστα 3D animation Allesandro Furlan.
  • Παρουσίαση από Μιχάλη Πιερή με θέμα «Η θεατρικότητα του λόγου στα ποιήματα του Καβάφη», με αφορμή τη προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα Καβάφεια»

What is the EFFE Label ?

Η πιστοποίηση EFFE (EFFE Label) αποτελεί την ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας για αξιόλογα καλλιτεχνικά φεστιβάλ τα οποία επιδεικνύουν αφοσίωση στον τομέα της τέχνης, στη συμμετοχή της κοινότητας και στη διεθνή συμμετοχή.

Η πιστοποίηση EFFEαπονεμήθηκε στο Κυπριακό εθνικό Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού ντοκιμαντέρ (AEI Film Festival), αφού αξιολογήθηκε από διεθνείς ειδικούς στον τομέα των φεστιβάλ . https://www.festivalfinder.eu/effe-label

Το AEI 2019 Film Festival είναι συντονισμένο με την ευρωπαϊκή καλλιτεχνική και κοινωνική πραγματικότητα και ταυτόχρονα πληροί τις περισσότερες από τις 10 προδιαγραφές ποιότητας που έχουν τεθεί από τους αξιολογητές:

1. Παρουσιάζει ένα συμπαγές και επιμελημένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

2. Στηρίζει την συνεχή καλλιτεχνική ανάπτυξη (κάποια παραδείγματά της είναι: προσφορά residencies σε καλλιτέχνες, συνεισφορά σε νέα δημιουργία και στήριξη καλλιτεχνικής έρευνας)

3. Παρέχει ευκαιρίες σε ανερχόμενους ή καινοτόμους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ή να παρουσιαστούν στο πρόγραμμα του φεστιβάλ

4. Είναι ριζωμένο στην τοπική του κοινότητα, ενθαρρύνοντας τοπικές διασυνδέσεις στο πρόγραμμα καθώς και μεταξύ των καλλιτεχνών και των παρουσιάσεων. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ντόπιους καλλιτέχνες καθώς και κοινό της περιοχής στις δράσεις του.

5. Συντείνει στην αύξηση της πρόσβασης στην κουλτούρα και ελκύει ποικίλο κοινό. (κάποια παραδείγματα περιλαμβάνουν διαφορετικά κοινωνικο-οικονομικά επίπεδα, ηλικιακές ομάδες, φύλα και κουλτούρες)

6. Λαμβάνει μέτρα αειφορίας. Αυτό μπορεί να αναφέρεται στο περιβάλλον, στην οικονομία, στο επιχειρησιακό μοντέλο και στην κοινωνική επίδραση

7. Βοηθά στην δημιουργία, ενθάρρυνση και προώθηση διαπολιτισμικών εμπειριών για το κοινό και τους καλλιτέχνες.

8. Αγκαλιάζει την συμπερίληψη ως βασική αρχή και πρακτική.

9. Επενδύει στο κτίσιμο της καινοτομίας και της ικανότητας

10. Εμπλέκει το ακροατήριο, για παράδειγμα μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Οργανωτής

Συνδιοργανωτές

Υποστηρικτές του Φεστιβάλ

Θερμές ευχαριστίες στους πιο κάτω Οργανισμούς για την ουσιαστική στήριξη που  πρόσφεραν στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ

Χορηγοί Επικοινωνίας

Συνδιοργανωτές Μαθητικών Εργαστηρίων Εταιρικών Σχολείων Unesco, Κύπρου

Ομάδα Σκηνοθετών / Κινηματογραφιστών

Έκτωρ Παπαγεωργίου,  Κώστας Χρυσάνθου,

Σοφία Τσαγγαρίδου, Ανδρεάς Σιεηττάνης,

Ανδρέας Κυριακού,  Λήδα Αγιομαμίτη

Υποστηρικτές Μαθητικών Εργαστηρίων

Ο β΄ κύκλος των εργαστηρίων παραγωγής μικρού μήκους ντοκιμαντέρ με 160 μαθητές και 13 εκπαιδευτικούς από 13 Γυμνάσια και Λύκεια που ανήκουν στο Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO, Κύπρου, κατέστει εφικτός, χάρη στην υποστήριξη των πιο κάτω φορέων τους, οποίους ευχαριστούμε θερμά

Χορηγός Χρηματικών Επάθλων για τα τρια καλύτερα μαθητικά ντοκιμαντέρ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Παιδικά Εργαστήρια

Διαφημιστικό βίντεο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΑΕΙ 2019​