• Σχετικά
  • Προβολές
  • Παράλληλες Δράσεις
  • Virtual Festival
  • Χορηγοί - Υποστηρικτές

Το 3ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (σε συντομογραφία ως Φεστιβάλ ( Α.Ε.Ι.2020) θα πραγματοποιηθεί από τις 10 μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου στο χώρο του Περιβαλλοντικού Κέντρου Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Αθαλάσσας (Κ.Π.Ε.Ε.), που βρίσκεται εντός των δημοτικών ορίων του Δήμου Αγλαντζιάς, μεταξύ της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας στο Πλατύ και του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αποτελεί μια πολιτιστική δράση του Μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Α.Ε.Ι. AUDIOVISUAL FORUM σε συνεργασία με το ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΩΝ, τον ΔΗΜΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ και την Εταιρεία παραγωγής ντοκιμαντέρ ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΙΛΜΣ.

Το φετινό Φεστιβάλ Α.Ε.Ι. 2020 στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Τμήμα Δασών, ο Δήμος Αγλαντζιάς, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, η Εθνική Επιτροπή UNESCO Κύπρου, το Γραφείο της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ στην Κύπρο, η Πρεσβεία της Ελλάδος, το Γαλλικό Ινστιτούτο, η Αυστραλιάνη Υπάτη Αρμοστεία και το ΡΙΚ ως χορηγό επικοινωνίας.

Το Φεστιβάλ Α.Ε.Ι.2020 αποτελεί επίσης το πρώτο υβριδικό κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Κύπρου. Δηλαδή, εκτός από την προβολή των ντοκιμαντέρ στο Κ.Π.Ε.Ε., θα προβάλλονται παράλληλα και διαδικτυακά, μέσα από ειδική πλατφόρμα που έχουμε μισθώσει. https://watch.eventive.org/aei-filmfestival2020
Με αυτό το τρόπο το Φεστιβάλ Α.Ε.Ι. 2020 αποκτά διεθνή διάσταση, αφού θα παρέχεται η δυνατότητα σε κόσμο από όλο τον πλανήτη να παρακολουθήσει τα ντοκιμαντέρ διδικτυακά.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Α.Ε.Ι. 2020 έχει ως ακολούθως:
Στις 8:00 μ.μ. της Πέμπτης 10/9 θα γίνει η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ στην παρουσία του έντιμου υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, του Δήμαρχου Αγλαντζιάς κ. Ανδρέα Κωνσταντίνου, και πολλών άλλων επισήμων σε διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο του Κ.Π.Ε.Ε Αθαλάσσας. Στα πλαίσια της τελετής θα γίνει επίσης η απονομή τιμητικού βραβείου στους οικίους της σκηνοθέτιδας / παραγωγού του ΡΙΚ μ. Μάρω Θεοδοσιάδου για την συνολική της συνεισφορά στην καταγραφή της αρχαιολογίας και ιστορίας της Κύπρου μέσα από τον κινηματογραφικό φακό.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας του Τμήματος Δασών μέσα από αρχειακό υλικό και η προβολή τριών ντοκιμαντέρ παραγωγής του Τμήματος Δασών με θέματα που αφορούν την φυσική πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.

Κατά τις επόμενες τρεις ημέρες του Φεστιβάλ (11, 12 και 13 / 9), το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Α.Ε.Ι. 2020 περιλαμβάνει θερινές προβολές 21 αρχαιολογικών, εθνογραφικών και ιστορικών ντοκιμαντέρ από την Κύπρο, την Αυστραλία, την Χιλή, την Τσεχία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Πορτογαλία, τον Λίβανο, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, το Ιράν και την Ελλάδα. Οι προβολές θα ξεκινούν από τις 6:00 μ.μ. μέχρι τις 11:00 μ.μ.. Για όσες προβολές θα παρευρίσκονται οι σκηνοθέτες, θα ακολουθεί σύντομη συζήτηση του σκηνοθέτη με το κοινό.

Εκτός από τις θερινές προβολές θα έχουμε επίσης τις πιο κάτω πολιτιστικές δράσεις:
Δυο θεματικές ξεναγήσεις. Η πρώτη ξενάγηση θα γίνει την Παρασκευή 11/9 και αφορά ξενάγηση σε πέντε γεωλογικά και πολιτιστικά σημεία του Γεωπάρκου Τροόδους με την συνοδεία γεωλόγων λειτουργών του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης. Η δεύτερη ξενάγηση θα γίνει την Κυριακή 13/9 και αφορά ξενάγηση από αδειούχους ξεναγούς σε δύο αρχαιολογικά και δύο πολιτιστικά σημεία που ανήκουν στην Πολιτιστική Διαδρομή Αφροδίτη.

Τρεις ενδιαφέρουσες φωτογραφικές εκθέσεις θα είναι ανοιχτές για το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Η πρώτη ανήκει στον Mustafa Ongun, Τουρκοκύπριο καλλιτέχνη φωτογράφο, η δεύτερη ανήκει στο Τμήμα Δασών με σπάνιες φωτογραφίες από το φωτογραφικό του αρχείου. Η τρίτη φωτογραφική έκθεση, ανήκει στο πρόγραμμα iLife Troodos με πανέμορφα τοπία από το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους.

Το Σάββατο 12/9 μετά την προβολή του 20λεπτου ντοκιμαντέρ: Πήγα, Είδα, Άκουσα της ελλαδίτισσας πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας Μαίρης Μπούλη, με θέμα την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) στα Μουσεία, θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα: “Η προσβασιμότητα των ατόμων ΑμεΑ στα Κυπριακά Μουσεία”. Θα προσκληθούν εκπρόσωποι Συνδέσμων Αναπήρων και Έφοροι Μουσείων για να συμμετάσχουν στη συζήτηση. Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό.

Επίσης κατά το Σ/Κ 12 και 13/9 θα έχουμε τέσσερα βιωματικά εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά μεταξύ 6 και 12 ετών και αφορούν την αρχαιολογία, το περιβάλλον, την αγγειοπλαστική και την μουσική παράδοση. Τα εργαστήρια στηρίζουν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Το φετινό Φεστιβαλ Α.Ε.Ι. δε θα μπορούσε βεβαίως να μην περιλαμβάνει και εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται στους επαγγελματίες του κινηματογράφου, όπως πράττει κάθε χρόνο.
Συγκεκριμένα το Σάββατο 12/9 θα έχουμε ένα master class με τον βετεράνο Ελλαδίτη σκηνοθέτη Δημήτρη Τράγγαλο με θέμα: “Το μοντάζ στο ντοκιμαντέρ”, μια παρουσίαση από τον Δρ. Στέλιο Στυλιανού, επικεφαλής του γραφείου της Δημιουργικής Ευρώπης στην Κύπρο, για τα χρηματοδοτικά προγράμματα του υποπρογράμματος MEDIA του πολιτιστικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ και ένα κινηματογραφικό εργαστήριο με θέμα την τεχνική του pitching με τη διακεκριμένη Σλοβάκα σεναριογράφο και παραγωγό, Michaela Sabo. Στα πλαίσια του εργαστηρίου, η κα Sabo, εκτός από την παρουσίαση της, θα έχει ημίωρες συναντήσεις με έξι σκηνοθέτες παραγωγούς που έχουν κάποιο οπτικοακουστικό έργο σε ανάπτυξη και που ενδιαφέρονται να την συμβουλευτούν.

Η συμμετοχή στις προβολές και στα εργαστήρια είναι δωρεάν. Τιμή συμμετοχής στις θεματικές ξεναγήσεις 10 Ευρώ το άτομο στο οποίο περιλαμβάνεται το κόστος ξενάγησης, μεταφοράς με λεωφορείο, μεσημεριανό φαγητό και ποτό. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 50 άτομα. Θα τηρηθεί λίστα προτεραιότητας.
Θα λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας του κοινού από την πανδημία COVID 19 όπως αυτά προνοούνται από τα διατάγματα του Υπ. Υγείας.

Για επιπρόσθετες πληροφορίες, επικοινωνείστε στο aei.filmfestival@cytanet.com.cy ή στο τηλεφωνο 99694407.
Σταύρος Παπαγεωργίου
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ AEI 2020

Covid 19 – Ανακοίνωση

Αν ταξιδεύετε από το εξωτερικό επισκεφτείτε τον πιο κάτω σύνδεσμο για τις απαραίτητες διαδικασίες κατά την είσοδο σας στην Κύπρο.
https://cyprusflightpass.gov.cy

Χώρος Φεστιβάλ

What is the EFFE Label ?

Η πιστοποίηση EFFE (EFFE Label) αποτελεί την ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας για αξιόλογα καλλιτεχνικά φεστιβάλ τα οποία επιδεικνύουν αφοσίωση στον τομέα της τέχνης, στη συμμετοχή της κοινότητας και στη διεθνή συμμετοχή.

Η πιστοποίηση EFFEαπονεμήθηκε στο Κυπριακό εθνικό Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού ντοκιμαντέρ (AEI Film Festival), αφού αξιολογήθηκε από διεθνείς ειδικούς στον τομέα των φεστιβάλ . https://www.festivalfinder.eu/effe-label

Το AEI 2019 Film Festival είναι συντονισμένο με την ευρωπαϊκή καλλιτεχνική και κοινωνική πραγματικότητα και ταυτόχρονα πληροί τις περισσότερες από τις 10 προδιαγραφές ποιότητας που έχουν τεθεί από τους αξιολογητές:

1. Παρουσιάζει ένα συμπαγές και επιμελημένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

2. Στηρίζει την συνεχή καλλιτεχνική ανάπτυξη (κάποια παραδείγματά της είναι: προσφορά residencies σε καλλιτέχνες, συνεισφορά σε νέα δημιουργία και στήριξη καλλιτεχνικής έρευνας)

3. Παρέχει ευκαιρίες σε ανερχόμενους ή καινοτόμους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ή να παρουσιαστούν στο πρόγραμμα του φεστιβάλ

4. Είναι ριζωμένο στην τοπική του κοινότητα, ενθαρρύνοντας τοπικές διασυνδέσεις στο πρόγραμμα καθώς και μεταξύ των καλλιτεχνών και των παρουσιάσεων. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ντόπιους καλλιτέχνες καθώς και κοινό της περιοχής στις δράσεις του.

5. Συντείνει στην αύξηση της πρόσβασης στην κουλτούρα και ελκύει ποικίλο κοινό. (κάποια παραδείγματα περιλαμβάνουν διαφορετικά κοινωνικο-οικονομικά επίπεδα, ηλικιακές ομάδες, φύλα και κουλτούρες)

6. Λαμβάνει μέτρα αειφορίας. Αυτό μπορεί να αναφέρεται στο περιβάλλον, στην οικονομία, στο επιχειρησιακό μοντέλο και στην κοινωνική επίδραση

7. Βοηθά στην δημιουργία, ενθάρρυνση και προώθηση διαπολιτισμικών εμπειριών για το κοινό και τους καλλιτέχνες.

8. Αγκαλιάζει την συμπερίληψη ως βασική αρχή και πρακτική.

9. Επενδύει στο κτίσιμο της καινοτομίας και της ικανότητας

10. Εμπλέκει το ακροατήριο, για παράδειγμα μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων

 

Για όσους δεν μπορούν να παραστούν στο χώρο του Φεστιβάλ, θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλα τα ντοκιμαντέρ που θα προβάλλονται κατά τις τέσσερις ημέρες του Φεστιβάλ διαδικτυακά χωρίς χρέωση και με χρονικό περιθώριο 12 ωρών κατά την ημέρα προβολής τους στο Φεστιβάλ, μέσα από τους πιο κάτω συνδέσμους: 
 
 
 
 

Kαλωσορίσατε στην ιστοσελίδα της διαδικτυακής έκδοσης του 3ου Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου όπου περιλαμβάνονται όλες οι ταινίες του 2020 και επιλογή από ταινίες που έχουν προβληθεί στο περσινό Φεστιβάλ καθώς και άλλα πολιτιστικά και αρχαιολογικά ντοκιμαντέρ από την Κύπρο που τα δικαιώματα ανήκουν στην ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΙΛΜΣ .

Σύνδεσμος Φεστιβάλ

ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΟΙ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Χορηγός Επικοινωνίας

Υποστηρικτές του Φεστιβάλ

Θερμές ευχαριστίες στους πιο κάτω Οργανισμούς για την ουσιαστική στήριξη που  πρόσφεραν στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Ομάδα Σκηνοθετών / Κινηματογραφιστών

Έκτωρ Παπαγεωργίου, Κώστας Χρυσάνθου,
Σοφία Τσαγγαρίδου, Ανδρεάς Σιεηττάνης,
Ανδρέας Κυριακού, Λήδα Αγιομαμίτη,
Γιώργος Χρυσάνθου, Νικόλας Λοϊζου,
Σταύρος Παπαγεωργίου, Λίνος Παναγή

ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Διαφημιστικό βίντεο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΑΕΙ 2020

Παρακολουθείστε την διαδικτυακή προβολή  των πέντε ντοκιμαντέρ του Μαθητικού Τμήματος του Φεστιβάλ ΑΕΙ 2020  και την μαθητική ημερίδα για την εξαγγελία του Δ’ κύκλου των μαθητικών εργαστηρίων