Περίληψη

Στη βυζαντινή τέχνη ο ζωγράφος αποτυπώνει αυτό που είναι πέρα από τις αισθήσεις, αποδίδει το υπερβατικό και αυτό επιτυγχάνεται με διάφορες τεχνοτροπίες που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ αυτό. Ακόμη αναφέρονται οι τύποι των βυζαντινών ναών.
Μέσα από μια ιστορική αναδρομή παρουσιάζονται σημαντικές εκκλησίες και τοιχογραφίες στην Κύπρο και η τεχνοτροπία αυτών. Αρχίζει με την παλαιότερη ψηφιδωτή παράσταση στην Κύπρο που βρίσκεται στην Παναγία Κανακαριά, στη Λυθράγκωμη. Συνεχίζει με την ψηφιδωτή παράσταση στην Παναγία την Αγγελόκτιστη (6ος αι.) στο Κίτι και τη μοναδική τοιχογραφία (6ος αι.) στο Αγίασμα του Νικοδήμου, στον κάμπο της Σαλαμίνας.
Στη συνέχεια παρουσιάζει τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου της Στέγης του 11ου αι. και της Παναγίας της Ασίνου με τοιχογραφίες του 1105. Στον 12ο αι. χρονολογούνται επίσης το μοναστήρι του Αγίου Χρυσοστόμου και η Εγκλείστρα του Αγίου Νεοφύτου, η οποία φιλοτεχνήθηκε το 1183 από τον Θεόδωρο Αψευδή με την κλασικίζουσα έκφραση των προσώπων. Οι τοιχογραφίες της Παναγίας του Άρακα χρονολογούνται το 1192 και του Αντιφωνητή στον Πενταδάχτυλο χρονολογούνται επίσης τον 12ο αιώνα. Στον Άγιο Ηρακλείδιο (13ος αι.) στον Καλοπαναγιώτη παρατηρείται και μια δυτική επίδραση, ενώ στην Παναγία του Μουτουλλά επίσης 13ου αι. (1280) είναι χαρακτηριστική η λαϊκή έκφραση.
Μετά τις τοιχογραφίες γίνεται λόγος για τη βυζαντινή τέχνη στις φορητές εικόνες, στη μεταλλοτεχνία και τη ξυλογλυπτική. Στο τέλος του ντοκιμαντέρ επιστρέφει και πάλι στις τοιχογραφίες δείχνοντας παραδείγματα τοιχογραφιών από τον 15ο αιώνα και αργότερα, όπως του Τιμίου Σταυρού στο Πελένδρι, Σταυρού του Αγιασμάτι στην Πλατανιστάσα και του Αγίου Μάμα στο Λουβαρά με την αναγεννησιακή τέχνη, της Μεταμορφώσεως στο Παλαιχώρι και της μονής του Αγίου Νεοφύτου με την παλαιολόγεια τεχνοτροπία. Η επίδραση της αναγεννησιακής τέχνης φαίνεται επίσης στην Παναγία της Ποδίθου και στο Λατινικό παρεκκλήσι στον Καλοπαναγιώτη.

Διάρκεια: 44 λεπτά
Χώρα: Κύπρος
Σκηνοθεσία: Δρ. Μαρω Θεοδοσιαδου

Βιογραφικό Σκηνοθέτη

Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε την τεχνική παραγωγής της τηλεόρασης στην Αγγλία ,στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Σπούδασε αρχαιολογία στο University College, London University, B.A., M.A., Ph.D., specializing in the archaeology of Cyprus.

Εργάστηκε στο ΡΙΚ για 42 χρόνια. Μετά την αφυπηρέτηση της συνέχιζε να γράφει σενάρια για ντοκιμαντέρ αρχαιολογικού περιεχομένου, όπως το σημαντικό έργο για τα Ενετικά τείχη της Λευκωσίας.

Στη φιλμογραφία της προβάλλονται Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία στην Κύπρου που βρίσκονται στον κατάλογο της UNESCO, το Ιδάλιον , ένα από τα αρχαιά βασίλεια της Κύπρου, η Σαλαμίνα της Κύπρου, Σειρά 4 ντοκιμαντέρ για τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικονογραφημένες εκκλησίες της Κύπρου, Οι τελευταίοι παραδοσιακοί τεχνίτες του κόκκινου πηλού.

Με ρίζες από τη Λάρνακα, η Μάρω έδωσε με το έργο της σημαντικές πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου.

13 Σεπτεμβρίου @ 20:00
20:00 — 20:45 (45′)

Κ.Π.Ε.Ε. ΑΘΑΛΑΣΣΑΣ, Υπαίθριος Χώρος Προβολών

Κύπρος

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΘΕΣΗ ΕΔΩ