Σύνοψη:
Μπορεί να είναι δελεαστικό να αγνοήσουμε την ύπαρξη των Θεών, αφού κανένας ποτέ δεν τους έχει δει. Κι όμως, είναι αδύνατον να αμφισβητηθεί η δύναμή τους, μόλις παρακολουθήσει κανείς τις τελετουργίες επίκλησης των Ινδουιστών. Μια προσφορά φωτιάς από βότανα και μπαχαρικά, που συμβολίζει μια πράξη θυσίας, γεμίζει τον ναό με μια μεθυστική ευωδία. Ο μεσολαβητής, ενώ κουβαλάει με το κεφάλι του το ιερό Kumbam, σηκώνει αργά ένα τελετουργικό δοχείο γεμάτο με το νέκταρ της αθανασίας. Η τελετή μπορεί να ξεκινήσει.
Συντονισμένοι με τον υπνωτικό ήχο των τυμπάνων, οι πιστοί αρχίζουν να πέφτουν σε έκσταση, και στα σώματά τους αυτόματα εισχωρούν θεϊκές δυνάμεις. Ως απλά δοχεία για τους Θεούς τους, βγάζουν έξω τις γλώσσες τους, απαιτούν ένα πούρο, στριφογυρίζουν σε ένα χορό τρέλας… Η θεϊκή παρουσία είναι τόσο απτή, και τα συναισθήματα τόσο έντονα: οι πιστοί ουρλιάζουν, λιποθυμούν, ξεσπούν σε ανεξέλεγκτα γέλια. Και καθώς η έκσταση φτάνει στο ζενίθ, οι πιστοί προσφέρουν το δέρμα τους για να τρυπηθεί με γάντζους και λόγχες, σαν θυσία σάρκας και αίματος και τρέχουν ξυπόλυτοι πάνω σε στάχτη που καίει. Όλα αυτά για να αποδείξουν την αφοσίωσή τους στους Θεούς! Ως ένα ευχαριστώ για τις ευλογίες του παρελθόντος και μια θερμή προσευχή, για όλα αυτά που λαχταρούν περισσότερο τα οποία μπορεί να γίνουν πραγματικότητα.


Διάρκεια: 11 λεπτά
Χώρα: Τσεχία
Είδος: Εθνογραφία
Σκηνοθεσία: Kamila Delart

Βιογραφικό Σκηνοθέτη:

Παθιασμένη με την αφήγηση ιστοριών από τότε που ήμουν μικρό κορίτσι, κατά την διάρκεια της ζωής μου έπρεπε να μάθω αρκετές γλώσσες, έτσι ώστε να μπορώ να γράφω όποτε μετακόμιζα από την μια ήπειρο στην άλλη.
Πριν από λίγα χρόνια όμως, όλα αυτά άλλαξαν όταν πήρα την πρώτη μου κάμερα.
Ξαφνικά, μπορούσα να «μιλήσω» μια παγκόσμια γλώσσα, ένιωσα ότι έβγαλα φτερά μέσα σε μια νύχτα. Μπορούσα να επικοινωνήσω με τις καρδίες των ανθρώπων ανεξαρτήτως της καταγωγής τους, των γλωσσικών ικανοτήτων τους, των γεωγραφικών και πολιτισμικών διαφορών! Πόσο μαγικό είναι αυτό;!!
Ήταν μια ανακάλυψη που έκανα την πιο κατάλληλη στιγμή. Έχοντας μόλις εγκατασταθεί σε ένα μικρό νησί στη Μαλαισία, το οποίο φιλοξενεί κοινότητες Βουδιστών, Ινδουιστών, Ταοϊστών και Μουσουλμάνων, ποτέ δεν ένιωσα πιο υπόχρεη να διηγηθώ ιστορίες που ξεπερνούν τα όρια μεταξύ πολιτισμών, εστιάζοντας σε συναισθήματα κοινά σε όλους μας.
Μετά την προβολή των ταινιών μου σε Φεστιβάλ Εθνογραφικών ταινιών και στις Ηνωμένες πολιτείες, οι ταινίες μου έχουν χαρακτηριστεί ως συναρπαστικές, έντονες, ποιητικές, ειλικρινείς… Μερικοί επικροτούν την αριστοτεχνική χρήση της μουσικής, άλλοι επισημαίνουν το μοναδικό στυλ, το οποίο συνδυάζει το ντοκιμαντέρ και την τέχνη. Αυτό που ξεχωρίζει σαν κοινός παρονομαστής στις ταινίες μου είναι η περιέργεια που ανακινούν στους θεατές. Η επιθυμία να μάθουν περισσότερα για τους πολιτισμούς που απεικονίζονται, βιώνοντάς τους από πρώτο χέρι. Αυτός είναι ο στόχος πίσω από κάθε ταινία που φτιάχνω και είναι ο λόγος που συνεχίζω το δημιουργικό μου ταξίδι.

Δήλωση Σκηνοθέτη:

Τίποτα δεν διευρύνει τους ορίζοντές μας περισσότερο από το να βιώνουμε πολιτισμούς διαφορετικούς από τους δικούς μας, και καμία γνώση δεν είναι τόσο δυνατή όσο το να βρισκόμαστε παρόντες σε στιγμές θρησκευτική αφοσίωσης.
Με την λαχτάρα να αισθανθούν την παρουσία των θεών και οδηγούμενοι από έντονη επιθυμία τους να λάβουν ως δώρο τις ευλογίες, οι άνθρωποι ρίχνουν τις άμυνές τους και σταματούν να λογοκρίνουν τους εαυτούς τους. Επιτρέπουν σε διαφορετικά, κρυμμένα, βαθιά συναισθήματα φόβου, θυμού, θλίψης, λαχτάρας, ανακούφισης ή ευγνωμοσύνης να βγουν στην επιφάνεια μέσω της τελετής.
Φτάνοντας με την κάμερα μου όσο το δυνατόν πιο κοντά και εστιάζοντας στο συναισθηματικό ηχητικό τοπίο, σκοπός μου είναι να διαλύσω τα όρια μεταξύ των θεατών και των πιστών, μεταξύ του «εμείς» και «αυτοί», έτσι ώστε αντί να παρασυρθεί από την εξωτική διάσταση αυτής της εμπειρίας, ο θεατής να εμπλακεί συναισθηματικά. Πρόθυμος να γνωρίσει τους ανθρώπους, αληθινά περίεργος να μάθει για τον πολιτισμό τους. Κάτι το οποίο, θα έπρεπε να είναι ο βασικός λόγος των ταξιδιών.

13 Σεπτεμβρίου @ 18:25
18:25 — 18:35 (10′)

Κ.Π.Ε.Ε. ΑΘΑΛΑΣΣΑΣ, Πίσω Αυλή

Τσεχία

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΘΕΣΗ ΕΔΩ