Σύνοψη
Πριν περίπου 4000 χρόνια, οι Ασσύριοι έμποροι δημιούργησαν έναν εμπορικό οικισμό στην αρχαία πόλη Kaneš, στην κεντρική Ανατολία. Ήρθαν από την Ασσυρία, βόρεια της Μεσοποταμίας. Έχουμε κατανοήσει την ιστορία τους μέσα από τις επιγραφές τους πάνω σε πήλινες πινακίδες, οι οποίες άντεξαν στο πέρασμα των χρόνων: έχουν ανακαλυφθεί περισσότερες από 22 500 πινακίδες σφηνοειδούς γραφής στον αρχαιολογικό χώρο Kültepe.
Πώς έφτασαν αυτές οι πινακίδες στην Ανατολία και τι μας λένε;
Η φωνή της Tarām-Kūbi, μια Ασσύριας γυναίκας η οποία αλληλογραφεί με τον αδερφό και τον άντρα της στο Kaneš, μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Διάρκεια: 46 λεπτά 30 δευτερόλεπτα
Χώρα: Γαλλία
Είδος: Αρχαιολογία

Σκηνοθέτης: Vanessa TUBIANA-BRUN
Συγγραφέας: Cécile MICHEL

Βιογραφικό Σκηνοθέτη
Η Vanessa TUBIANA-BRUN είναι σκηνοθέτης στο CNRS (Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας). Η δουλειά της είναι να γνωστοποιήσει το έργο των ερευνητών στο ευρύ κοινό. Σε συνεργασία με ερευνητές, κάνει ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια, συνεντεύξεις και διάφορα είδη βίντεο. Πρόσφατα σκηνοθέτησε ένα MOOC για την κατεργασία της προϊστορικής πέτρας (Faire parler les pierres taillées de la Préhistoire).

Βιογραφικό Συγγραφέα
Η Cécile MICHEL είναι ανώτερη ερευνήτρια στο CNRS (Γαλλικά Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας) και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Είναι Ασσυριολόγος, μέλος της αρχαιολογικής αποστολής Kültepe και υπεύθυνη για την αποκρυπτογράφηση των σφηνοειδών επιγραφών που ανακαλύπτονται στο Kültepe. Διεξάγει έρευνες, ανάμεσα σε άλλα θέματα, στον υλικό πολιτισμό, στην ιστορία των φύλων και στον οικονομικό ρόλο των γυναικών στην αρχαία Εγγύς Ανατολή (Women of Aššur and Kaneš: Texts from the Archives of Assyrian Merchants, Baltimore, 2020).

Χορηγός Προβολής: Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου

11 Σεπτεμβρίου @ 18:00
18:00 — 18:45 (45′)

Κ.Π.Ε.Ε. ΑΘΑΛΑΣΣΑΣ, Πίσω Αυλή

Γαλλία

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΘΕΣΗ ΕΔΩ