Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα

Iστορία  / Ελληνική, 2017 

Τον Οκτώβριο του 2017 διοργανώθηκαν στο Κάιρο και την  Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τα «Καβάφεια 2017», εκδηλώσεις που αναβάθμισε και καθιέρωσε ο πρώην μορφωτικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας του Καΐρου, Κωστής Μοσκώφ.

Το διεθνές συμπόσιο με θέμα «Ο Καβάφης στον 21ο αιώνα» πραγματοποιήθηκε στο εντυπωσιακό κτίριο της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, πάνω στην παραλιακή λεωφόρο, τη σαγηνευτική Κορνίς. 

Επιστήμονες, συγγραφείς και δημοσιογράφοι, μελετητές του Καβάφη, ανέδειξαν τον επίκαιρο χαρακτήρα του έργου του Καβάφη. Σε παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις προβλήθηκε η ιδιαίτερη ματιά του μεγάλου Αλεξανδρινού

Περπατώντας στην Αλεξάνδρεια, μια ζωντανή πόλη που αλλάζει συνέχεια, βρεθήκαμε στο Σπίτι του Καβάφη. Εκεί στο διαμέρισμα με το μπαλκόνι, μας υποδέχθηκε ο φύλακας και μας ξενάγησαν οι άνθρωποι του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Τσουκαλάς πιστεύει ότι ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής «έχοντας υπόψη ότι η Ιστορία δεν διδάσκεται, στρέφεται στην Ιστορία για να μας εμπνεύσει, έχοντας μείζον όπλο την ειρωνεία, ιδιότητα που δεν διαθέτει κανείς άλλος ποιητής. Την ειρωνεία που δεν μιλά ούτε για καλό ούτε για κακό, αλλά για την απόσταση, την απόλαυση, γενικά για τη ζωή».

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ξηρουχάκης 
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος, Μαχμούντ Μοχάμεντ
Moντάζ: Στέφανος Κοντόπουλος 
Παραγωγή: Γ.Γ. Ε. Ε. 

14 Σεπτεμβρίου @ 18:10
18:10 — 19:00 (50′)

Πολιτιστικό Κέντρο παλιάς Αγλαντζιάς (Πλατεία Κ. Καραολή)

Ελλάδα