Διεθνές Διαγωνιστικό Tμήμα

Εθνογραφία / Ρωσία, 2019

Το συνεργείο της ταινίας πέρασε τη σκοτεινότερη στιγμή του χρόνου, το χειμερινό ηλιοστάσιο, κυριολεκτικά στην καρδιά της μοντέρνας Ρωσίας. Παρακολούθησαν ένα πολυήμερο αρχαίο θέαμα, που εκτυλίχτηκε μόλις 40 λεπτά μακριά από μια επαρχιακή ρωσική πόλη. Αποτελούνταν από διάφορες πρακτικές, από τη σλαβική ιεροτελεστία του Korochun, – προσφορές θυσίας και ξόρκια προς τιμήν του Chernobog, θεού του θανάτου – μέχρι την  Kolyada, την ιεροτελεστία της αναγέννησης της φύσης. 

Μιλώντας με τους ακόλουθους των σλαβικών νεοπαγανιστικών παραδόσεων (τους Rodnovers), προσπαθήσαμε να ερμηνεύσουμε το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις προ-χριστιανικές παραδόσεις. Ένας καθηγητής φυσικής, ένας επιχειρηματίας, μια μονογονιός, ένας αρχαιολόγος και ένας πρόσφυγας από μια πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της κεντρικής Ασίας – ο καθένας από αυτούς βάδιζε το δικό του μονοπάτι προς το νεοπαγανισμό. Αλλά τι είναι αυτό που ωθεί ανθρώπους, που δεν θα συναντιόνταν σε καμμιά άλλη περίπτωση, να επιστρέψουν στις ρίζες τους και κατ’ ουσίαν να αναστήσουν τους προγόνους τους; Η πίστη;

Για να κατανοήσουν το μυστικιστικό νόημα των προ-χριστιανικών σαμανιστικών πρακτικών και γιορτών. Για να καταστούν οικείοι με τις καθημερινές πρακτικές και της παραδόσεις των Σλάβων και να τους δώσουν νέα πνοή. Για να επανα-εγκαθιδρύσουν τη χαμένη σύνδεση μεταξύ των τελετών και της ζωής. Και πάνω απ’ όλα, για να βρουν νόημα στην ίδια τους την ύπαρξη, να δημιουργήσουν αυτούς τους δεσμούς που ενώνουν τα άτομα σε ένα κοινό κοινωνικό ιστό. Τελευταίως υπήρξε πολύς διάλογος για τη σημασία αυτών των δεσμών στη ρωσική κοινωνία. 

Τελικά οι ήρωες της ταινίας αντιλαμβάνονται ότι ο νεοπαγανισμός δεν είναι απλά ένας ύμνος προς τη φύση σε όλες της τις μορφές, αλλά μια προσωπική ευθύνη που δεν σηκώνει συμβιβασμούς, μια ευθύνη που αφορά τη μοίρα του καθενός και την υποχρέωση να μην απογοητεύσει την πατριά του – όλους τους προγόνους του που μετέφεραν από γενιά σε γενιά τις δεξιότητες, τα ταλέντα τους, τη γνώση και τα χαρίσματά τους. Είναι επίσης ένας τρόπος να ξεπεράσουν τη μοναξιά, να απελευθερωθούν από τη ρουτίνα και να ζήσουν μια διαφορετική ζωή, πιο πολύχρωμη και όμορφη, σαν θέατρο. 

Σκηνοθεσία: ΓελέναΓκρινέβα
Σενάριο:
Γελένα Γκρινέβα
Διεύθυνση φωτογραφίας: Βιάτσεσλαβ Γράβακοβ
Παραγωγή: Αλεξάνδρα Γκρινέβα

13 Σεπτεμβρίου @ 18:45
18:45 — 19:35 (50′)

Πολιτιστικό Κέντρο παλιάς Αγλαντζιάς (Πλατεία Κ. Καραολή)

Ρωσία